latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: ТАНЈУГ

У току преговори између Нагорно-Карабаха и Азербејџана о повлачењу трупа

У току су преговори између представника Нагорно-Карабаха и азербејџанске стране, уз посредовање руских мировних снага, о организовању процеса повлачења трупа и обезбјеђивању повратка евакуисаних грађана у своја насеља након војне агресије Азербејџана, саопштио је Инфоцентар Нагорно-Карабаха.
Нагорно-Карабах (Фото: ЕPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE) -
Нагорно-Карабах (Фото: ЕPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE)

Расправља се и о процедури уласка и изласка из Нагорно-Карабаха за грађане, преноси агенција Армен прес.

Како је раније јавио Ројтерс, јерменско руководство Нагорно-Карабаха саопштило је да још није било конкретних резултата из разговора са азербејџанском страном о могућим безбједносним гаранцијама или амнестији која Баку предлаже након офанзиве на регион.

Азербејџан ће амнестирати јерменске борце из Карабаха који положе оружје, рекао је Ројтерсу савјетник предсједника за спољну политику Хикмет Хаџијев.

Представници Јермена из Карабаха рекли су да споразум још није постигнут.

- Ова питања још увијек морају бити ријешена - рекао је Давид Бабајан, савјетник Самвела Шахрамањана, предсједника самозване Републике Арцах, рекао је Ројтерсу.

Он је додао да је ситуација веома тешка, да су људи су гладни, нема струје, нема горива, а има много избјеглица. Бабајан је међутим рекао да је постигнут договор за пролаз хуманитарног конвоја из Јерменије преко коридора Лачин.

Седам руских мировних возила, укључујући велике камионе, прошао је данас јерменски контролни пункт који је кренуо ка Нагорно-Карабаху.

Азербејџанска 24-часовна војна операција ове недјеље приморала је етничке Јермене у Карабаху да прихвате понижавајуће услове споразума о прекиду ватре у сриједу који је подстакао позиве на оставку јерменског премијера Никола Пашињана.