latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:55 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Нуждић: Настављена фарса у правосуђу БиХ

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић оцијенио је да је тиме што је Суд БиХ прво одбио, а онда потврдио оптужницу за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче настављена фарса, односно циркус у правосуђу БиХ које је показало неозбиљност у раду.
Виктор Нуждић - Фото: РТРС
Виктор НуждићФото: РТРС

Нуждић је навео да то показује да се све ово претворило у једну велику фарсу, јер се наставља само пребацивање одговорности између Суда и Тужилаштва БиХ.

- Требало је 30 година да се подигне оптужница. У овом случају све је кристално јасно и ништа нема спорно, ријеч је о цивилним жртвама - рекао је Нуждић Срни.

Он је упитао како су те жртве од једном престале да буду легитимни војни циљ, а још боље питање према Суду БиХ зашто су оне то и биле.

Према његовим ријечима, институције које би требало да заступају право и правичност у које би грађани требало да имају највеће повјерење на овај начин деградирају своје постојање и доводе га у питање.

- Не смијемо заборавити да у овом предмету постоје свједоци чији су најмилији страдали и каква се порука њима шаље. Ово је играње са осјећањима жртава и тјерање да изнова проживљавају страшан злочин који се десио у Јошаници - закључио је Нуждић.

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче.

Првобитно је Суд БиХ одбио оптужницу за ратни злочин почињен над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, а Тужилаштво БиХ је у року од 24 часа уложило жалбу.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За ове злочине оптужени су Ферид Буљубашић /70/, Ахмет Сејдић /63/, Рашид Собо /58/, Шефко Глушац /62/, Закир Јамак /54/, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, Адем Фехрић /61/, Мустафа Пољо звани Муса /58/, Енвер Кустура звани Пена /56/, Мухамед Лиска /50/, Сакиб Чакар /66/, Изет Сејдић /67/ и Мунир Нало /53/.