latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:27 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Шмит није високи представник

Њемачки држављанин Кристијан Шмит није високи представник у БиХ без релевантне резолуције Савјета безбједности УН-а. Узурпација од стране појединих чланова Руководећег комитета права на "именовање" високог представника апсолутно је неприхватљива, саопштено је данас из Амбасаде Русије у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Из ове амбасаде наводе да је генерални секретар УН Антонио Гутерес одговору на писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић потврдио да нигдје и никако не постоји одговарајућа резолуција Савјета безбједности УН којом се одобрава кандидатура Кристијана Шмита и да је он с тога нелегитиман.

- Сама чињеница да се након значајног временског периода "рада" Kристијана Шмита поједини амбасадори окрећу теми легитимитета њемачког држављанина - све то изричито потврђује да ни они сами не вјерују у њега. Заиста, хаотични поступци Шмита и његова неразумљива реторика довели су до разочарења чак и оних у БиХ који су наивно вјеровали у такозвану "међународну заједницу". Одавно је свима јасно да је цар стварно го - саопштено је из руске Амбасаде поводом изјаве Управног одбора ПИК-а који је данас изразио подршку Шмиту и позвао "предсједника Републике Српске да престане са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом".

Из руске Амбасаде истичу да је трагикомична персона Kристијан Шмит најбољи аргумент у корист затварања Канцеларије високог представника.

Додају да и сами међународни "заговарачи" Дејтона показују запањујуће занемаривање ријечи и духа овог мировног споразума.

- Недостаје њима храбрости да у "изворном" енглеском тексту наведу пун назив функције Милорада Додика - предсједника Републике Српске, коју скривају у скраћеници РС - наводи се у саопштењу.

Из руске Амбасаде истичу да би "браниоци" Дејтона требало би да знају да је Република Српска пуноправни учесник Мировног споразума и и да је њихов посао потпомагање праведној, уравнотеженој примјени одредби Дејтонског споразума, а никако застрашивање, пријетње и насилно промовисање "евроатлантске перспективе".

- Упозоравамо да ће сву одговорност за распиривање ионако закомпликоване унутрашње политичке ситуације у БиХ посредством коришћења персоне Kристијана Шмита као и инструмената "бонских овлашћења", на које он нема право, сносити аутори изјаве од 22. септембра 2023. године - наводи се у саопштењу.