latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:37 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Додик: Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву

Кристијану Шмиту не може да помогне ни самоорганизована група амбасадора у Сарајеву, која се назива ПИК. Једино што може да му помогне је да покаже релевантну одлуку Савјета безбједности УН-а о свом именовању, поручио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да је крајње вријеме да амбасадори унесу реалност у одлучивање и дјеловање у БиХ, а не да се баве искључиво помагањем и спасавањем Шмита, који, како је рекао, није легитимно изабран у Савјету безбједности УН и који својим дјеловањем наноси несагледиву штету и зауставља европски пут БиХ.

- Шмит је постао колатерална штета појединих фрустрираних амбасадора, као што је онај /амерички амбасадор/ Мајкл Марфи, па су се сад сјетили да га спасавају као "доброг војника Швејка" - истакао је Додик.

Он је нагласио да веома добро зна да чита шта пише у Дејтонском мировном споразуму и нема потрeбе да га било ко позива на поштовање овог споразума.

- Нити некомe треба да вјерујем на ријеч шта тамо пише, поготово не неким амбасадорима који су показали веома лоше намјере према Републици Српској - поручио је Додик.

Подсјећамо, Управни одбор Савјета за провођење мира исказао је данас подршку Кристијану Шмиту и позвао предсједника Републике Српске Милорада Додика да престане са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом.