latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:50 ⇒ 23/09/2023 | 16:08 | Аутор: РТРС

Миличевић: Самосталност Српске - историјски циљ за будуће генерације

Предсједник СДС-а Милан Миличевић изјавио је да, уколико глобални историјски и политички токови буду ишли у правцу ка самосталној Републици Српској, треба то препознати и ићи у том правцу, али да је "национално одговорно рећи да сада није тај историјски тренутак".
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

Миличевић је истакао важност очувања дејтонског оквира за Републику Српску, саопштено је из СДС-а.

- Самосталност може бити историјски циљ за будуће генерације, али приоритет треба да буде договор сва три народа у БиХ. Република Српска представља оквир који штити права српског народа у БиХ, а ми имамо посебну обавезу према 25.000 српских бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, да не правимо исхитрене и неодговорне потезе који је могу угрозити - нагласио је Миличевић.

Он је навео да тежња српског народа за самосталност представља историјски процес, али је истовремено упозорио "на дугогодишње манипулације националним емоцијама појединих политичара".

Миличевић је апеловао да политички лидери размишљају о дугорочним интересима Републике Српске, а не само, како је навео, о свом политичком профиту и да се суздрже од манипулација које би могле угрозити стабилност и просперитет Српске.

Он је поручио свим оним политичким актерима у ФБиХ који заговарају неки модел грађанске, унитарне државе, да се то не може десити и да је потребно вратити се у дејтонски оквир БиХ, који је тренутно сасвим довољан за све људе који овдје живе и неопходно је фокусирати се на унапређење економске ситуације и рјешавање других важних питања, а не очекивати од странаца да уреде међусобне односе у БиХ.