latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:26 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Граорац: Вријеме ће показати да ли је потврђивање оптужнице за Јошаницу фарса

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац оцијенила је позитивном информацију о потврђивању оптужнице за злочине над Србима у Јошаници код Фоче, те поручила да ће вријеме показати да ли је ово само фарса или ће злочинци заиста одговарати.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

Граорчева је рекла да је потврђивање оптужнице дочекано са невјерицом, с обзиром на враћање на дораду, одбијања и прихватања.

- Зар није могло одмах да се потврди, него враћање на дораду, па одбијање, па прихватање? Толико компликације, а злочин евидентан, доказив, видљив сваком човјеку. Дијете од двије године, старци са више од 80 година, укупно 56 цивила, убијених на кућном прагу, на својим вјековним огњиштима - додала је Граорчева.

Она сматра да је под великим знаком питања да ли ће убрзо бити дочекан и епилог суђења.

Према њеним ријечима, у селу Јошаница надомак Фоче страдали су сами цивили и осумњичени би се требали наћи иза решетака до краја живота.

- Само да се не деси као са "Добровољачком", процес који траје више од 10 година или као случај "Махмуљин" који љетује у Турској, иако је пресуђен за злодјела на Озрену. Нека се коначно и право и правда позабаве српским жртвама и нека коначно породице добију пријеко потребну сатисфакцију - поручила је Граорчева за Срну.

Она је истакла да ће вријеме показати да ли је све ово само фарса, односно да ли ће се гледати само привид суђења или ће заиста злочинци одговарати за злочине који су почињени над недужним српским цивилима.

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници код Фоче.

Суд БиХ је првобитно одбио оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Тужилаштво БиХ је у року од 24 сата уложило жалбу на одлуку Суда БиХ.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За ове злочине оптужени су Ферид Буљубашић /70/, Ахмет Сејдић /63/, Рашид Собо /58/, Шефко Глушац /62/, Закир Јамак /54/, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, Адем Фехрић /61/, Мустафа Пољо звани Муса /58/, Енвер Кустура звани Пена /56/, Мухамед Лиска /50/, Сакиб Чакар /66/, Изет Сејдић /67/ и Мунир Нало /53/.