latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:34 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Пропао покушај атака посланика СДА у ПД БиХ на МУП и институције Српске (ВИДЕО)

Пропао је покушај атака посланика СДА у Представничком дому ПС БиХ на МУП и институције Српске, политизацијом напада на повратнике у Српску. Остали су затечени чињеницама које су им посланици из Републике Српске предочили о бројним нападима на српске повратнике у Федерацији и њихову имовину.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

Један од посљедњих примјера десио се крајем јула када је нестала Јованка Ђурић из села Тумаре. То је трећи случај нестанка Срба повратника у општину Лукавац у посљедње три године. Ниједан није ријешен. Половином августа у истом селу претучена је Радмила Симић. Починиоци су непознати, али је зато познат тенденциозан разлог за јучерашње хитно засједање Представничког дома БиХ. Иако су случајеви напада на повратнике у Српску процесуирани, посланици федералне опозиције покушали да за све окриве МУП Српске.

- Напоменућу вас да ОЕБС и њихова канцеларија за демократију и људска права прате стање. У њиховом посљедњем извјештају стоји да су власти Републике Српске оствариле напредак и информишу о случајевима злочина из мржње, са изузетком три кантона ФБиХ који не достављају извјештаје  - рекла је Сања Вулић, предсједавајућа Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП у Представничком дому БиХ, истиче да се не може се говорити да су се напади доминатно догодили на бошњачку популацију.

- У задње четири године 90 напада мотивисаних вјерском етничком и националном мржњом, на Србе 50 одсто, Бошњаке 48 одсто, Хрвате 2 одсто - каже Бореновић.

Посланици СДА изнијели су тешке квалификације о наводно свакодневним системским нападима на бошњачке повратнике.

Позивали су и да Кристијан Шмит наметне закон којим ће обезбиједити пропорционалну заступљеност запослених у МУП-у према попису из 1991. Међутим, остали су без текста када су чули званични податак да је од 3.806 запослених у федералном МУП-у, само 97 Срба.

- Зашто нисте узели ове податке, па да расправљамо о свим повратницима - нагласио је Милорад Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Милан Петковић, замјеник предсједавајућег Српског клуба, поручује да се стално помиње МУП Српске.

- И говори се од МУП-а се тражи! Шта? Па знамо ми сви шта. Да би се и та надлежност пренијела на ниво БиХ  - наглашава Петковић.

Суочени са чињеницама и у властитој замци потписници иницијативе тешко, али признали су капитулацију.

- Није никакво одступање од теме, већ да покушамо заједнички да дођемо до закључка који ће получити и резултат са садашње сједнице - каже Шериф Шпаго, предсједавајући Клуба СДА у Представничком дому БиХ.

"Получен" је резултат или закључак којим Представнички дом БиХ осуђује све нападе на повратнике у БиХ и од радног тијела у року од 45 дана очекује приједлог мјера за заштиту и безбједност свих повратника.