latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:46 ⇒ 23/09/2023 | 10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

У Београду дочекани бањалучки кајакаши, прешли савски пут од 520 километара (ФОТО/ВИДЕО)

Београђани су данас дочекали двојицу бањалучких кајакаша Мирослава Солдата (42) и Марка Лакића (35) који су 13. септембра кренули савским током од Доње Градине и Јасеновца, на меморијални пут дуг 520 километара, посвећен сјећању на страдале логораше у Другом свјетском рату.
Кајакаши Солдат и Лакић стигли у Београд (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Кајакаши Солдат и Лакић стигли у Београд (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Кајакаше је у Београду дочекала већа група ентузијаста која их је пратила у регати од Аде Међице све до ушћа Саве у Дунав.

Како су рекли, на овај пут симболично су кренули на дан Светих великомученика Јасеновачких, са тачке гдје се ријека Уна улива у Саву код озлоглашене "тополе ужаса".

Двојица Бањалучана, ентузијаста за веслачке спортове и боравак у природи, веслали су неуморно у просјеку по десет сати дневно, дуж савског тока од Доње Градине, преко стратишта дуж Посавине и Мачве, све до Старог Сајмишта у Београду.

Кајакаши Солдат и Лакић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Економисти по струци, Солдат и Лакић су сами осмислили и финансирали овај подухват са жељом да се будућа експедиција омасови и забиљежи у виду документарног филма који би обухватио информације о самим стратиштима дуж савског тока.

- Идеја је потекла од Мирослава и стара је седам година, чекали смо прави тренутак за њену реализацију. Жељели смо да на овај начин одамо почаст српским жртвама, обојица смо изгубили претке у Другом свјетском рату и жељели смо да на овај начин покажемо да их никад нисмо и нећемо заборавити. Циљ овог пута је да се скрене пажња српском народу и будућим нараштајима да се не смију никад заборавити злочини који су учињени нашем народу и да је култура сјећања изузетно важна - рекао је Лакић.

Солдат је додао да је Сава симбол страдања српског народа јер је дуж ње било много стратишта, али и симбол подизања послије свега што нас је снашло.

- Сава је ријека која је уско повезана за српским жртвама. Као што се Сава послије дијела у којој је уништавају неке фабрике послије неколико километара врати у много љепше стање, тако је и српски народ све злочине преживио, али их не смијемо заборавити. Због тога желимо да скренемо пажњу цијелом народу да сјећање на наше жртве мора да трају заувијек - истакао је Солдат.