latinica  ћирилица
22/09/2023 |  20:02 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска нема санкције и довољно је јака да измирује обавезе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска нема финансијске санкције, да није обуставила пројекте и да је довољно јака да измирује све своје обавезе.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Њемачка Влада каже да обуставља пројекте у Српској, а њемачка банка која финансира те пројекте каже да се не слаже са одлукама њемачке Владе - рекао је Вишковић.

Он је додао да Република Српска никада није обавјештена да је Њемачка одустала од тих пројекта и да, како каже, није све тако како се каже и представи.

- Не може неко да мисли како ће се финансирати пројекти у Федерацији БиХ, а да се зауставе пројекти у Републици Српској, јер то није могуће с обзиром да сагласност на све те пројекте треба да се добије у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ - рекао је Вишковић за БХРТ.

Ако неко мисли да такав начин уређује БиХ, каже Вишковић, ми у томе нећемо учествовати.

- Све вријеме се жели представити нека слика да су лоши момци у Бањалуци, а тамо негдје су добри. Нема овдје ни лоших ни добрих - рекаоје Вишковић.

Он је навео да није за варијанту да било ко коме нешто намеће, да било ко кога прегласава и да било ко ради на штету неког другог.

- Ови мешетари који глуме велике пријатеље БиХ у суштини нису ни близу ти пријатељи - рекао је Вишковић.

Он је додао да БиХ живи у својеврсном протекторату који не постоји нигдје у свијету.

- То је удар на интелигенцију, јер у БиХ имамо човјека који дође без легитимитета Савјета безбједности УН и каже "ја се од данас овдје питам" - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Република Српска довољно јака да измирује све своје обавезе на вријеме иако се покушава разним спиновима то представити другачије.

Вишковић је рекао да нису незадовољни радници у Републици Српској, већ појединци који праве спинове.

- Имали смо недавно информацију од представника синдиката који је рекао да су га звали из америчке Амбасаде да на неки начин подгрије атмосферу - рекао је Вишковић.

Он је указао да је то сценарио који се виђа у свим земљама, додајући да се тако кренуло и у Украјини и неким другим земљама, па се види гдје је то завршило.

- Молим да сви имамо довољно разума и разумијевања и да на неки начин не угрозимо безбједност у БиХ, а тиме и у Републици Српској - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да су плате од 1. јануара 2022. године до краја јануара 2023. године повећане за 25 одсто, док је инфлација у прошлој години била 15,7 одсто.

Вишковић је рекао да ће Влада Српске и у наредном периоду радити на повећању плата.