latinica  ћирилица
22/09/2023 |  20:38 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Вучић: У октобру састанак са кинеским предсједником

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио да ће у октобру имати до сада најважнији састанак са кинеским предсједником Си Ђинпингом на коме ће једна од тема бити Косово и Метохија.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Вучић је рекао да ситуација у вези са Косовом и Метохијом није лака и да је зато врло забринут.

- Врло сам забринут, јер кад имате посла са неким ко је рационалан, ко је разуман, нормалан, онда увијек можете да постигнете компромис. Кад имате посла са неким ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност на реалан и објективан начин и да знате шта вам слиједи - рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Осврћући се на свој говор на Генералној скупштини УН, Вучић је рекао да је говорио недвосмислено шта се збивало, ко је кривац и како се позиције и принципи мијењају у складу са дневнополитичким потребама.

- Немам ништа против да мој говор осуди ко год хоће. Само ме интересује шта ту није тачно. Да ли је донијета одлука о бомбардовању без Савјета безбедности УН, да ли је донијета одлука о признавању Косова у супротности са Резолуцијом 1244 и Повељом УН? То су чињенице - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да није наредио подизање борбене готовости, али да су редовне активности појачане.

- Када смо подигли борбену готовост, било је много хиљада припадника војске, сада су само редовне активности нешто појачане - рекао је Вучић поводом колоне оклопних борбених возила Војске Србије на магистралном путу Краљево-Рашка.