latinica  ћирилица
22/09/2023 |  21:14 | Аутор: СРНА

Покренути опозив амбасадора Златка Лагумџије

Центар за безбједносне студије са сједиштем у Сарајеву предлаже да буде покренут опозив амбасадора БиХ при Сталној мисији УН у Њујорку Златка Лагумџије који је, како је наведено, медијским иступом на телевизији Н1 нанио велику штету угледу БиХ, а посебно њеној дипломатској служби.
Златко Лагумџија - Фото: СРНА
Златко ЛагумџијаФото: СРНА

Из Центра истичу да је Лагумџија током гостовања навео да заступа само оно што износи бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић на чији је приједлог и именован на позицију амбасадора.

У саопштењу се наводи да је Лагумџија, коментаришући поједине дијелове говора предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на пленуму Генералне скупштине УН, изјавио да не би рекао тако нешто да се обраћао умјесто њега, чиме је "девалвирао званичног шефа делегације БиХ и озбиљно нарушио репутацију БиХ".

Из Центра наглашавају да Лагумџија са функције амбасадора мора заступати интересе свих грађана БиХ, те за свој рад одговарати свим члановима Предсједништва БиХ, као и министру иностраних послова у Савјету министара.

У саопштењу се додаје да би приједлог за опозив Лагумџије, који би поднио министар иностраних послова Елмедин Конаковић или Комшић, била "најпригоднија одлука која би требала бити донесена у овом случају".

- Само једном таквом мјером предуприједили би се слични јавни наступи наших представника у свијету, али и унијело више реда у области функционисања Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларних представништава како би сви заједно радили у најбољем интересу заштите и представљања земље и грађана на међунарој сцени - сматрају у Центру за безбједносне студије.