latinica  ћирилица
22/09/2023 |  21:31 ⇒ 21:31 | Аутор: Б92

Ђоковић о пензији: Тек са 50, 55 година је доступна

Српски тенисер Новак Ђоковић још једном је у оквиру своје организације ПТПА говорио о лошем положају тенисера који нису у свјетском врху.
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/Kai Foersterling) -
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/Kai Foersterling)

Овога пута је тема била пензија, као и недовољном удјелу новца који тенисери добијају од кладионица које користе податке које им АТП и WТА дају.

- Знам да велики дио новца одлази на пензије играча и то је нешто што сам одувјек подржавао. Међутим, треба да се подсјетимо да су оне доступне тек када напуните 50 или 55 година. Тако да за играча, када се он или она пензионишу, са 30 или 35 година, треба да чекају 20 и више година да би почели да добијају бенефите из тог договора и мислим да је то један од примарних извора у тенису - рекао је Ђоковић.

Потом се осврнуо и на клађење.

- Мислим да тенисери нису довољно свјесни или се не труде довољно за свој дио новца од клађења. Много више дају него што примају. Дословно ништа не добијају, а дају своја имена која се провлаче кроз разне кладионичарске платформе и сајтове. Тако да милијарде и милијарде долара циркулише на недјељном нивоу од турнира на различитим нивоима. Играчи су у непривилегованом положају када је та ситуација у питању и сматрам да морамо више да причамо о томе. Морамо да подигнемо свјест код тенисера. Не можемо ово више да дозволимо - истакао је Ђоковић.

Недавно је пажњу тениског свијета привукао индијски тенисер Сумит Нагала, тренутно 156. на АТП листи, који је размишљао да и одустане од тениса због лоше финансијске ситуације. На његову срећу, прича је одјекнула и убрзо је потписао спонзорски уговор са "Геторејдом".

Међутим, постоје и они тенисери чија прича никада неће имати такав срећан крај...