latinica  ћирилица
22/09/2023 |  22:20 ⇒ 23/09/2023 | 07:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Лавров обећао да ће Мађарској гарантовати снабдијевање енергентима

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обећао је да ће Мађарској гарантовати снабдијевање енергентима, тако да ће испорука гаса, сирове нафте и нуклеарног горива из Русије бити несметана, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто послије разговора са руским колегом данас у Нјујорку.
Сијарто и Лавров (фото: архивска / EPA / TAMAS KOVACS) -
Сијарто и Лавров (фото: архивска / EPA / TAMAS KOVACS)

Сијарто се састао са Лавровом на маргинама засједања Генералне скупштине Уједињених нација, пренио је МТИ.

Ако би други западни политичари урадили исто, нада за мир у Украјини била би већа, рекао је он, наводи се у саопштењу мађарског Министарства спољних послова.

Разговори су се углавном фокусирали на рат у Украјини, а Сијарто је рекао да је поновио шефу руске дипломатије да Мађарска има сопствени интерес да се рат брзо оконча.

- Рекао сам да и ми Мађари губимо животе у овом рату и зато позивамо на хитан прекид ватре и мировне преговоре - рекао је он.

Сијарто је истакао да је Лавров, такође, казао да је Русија спремна за мировне преговоре.

- Очигледно има много детаља за разјашњење. Надам се да ће у једном тренутку околности јасно ставити до знања Русији и Украјини да морају тражити рјешење за преговарачким столом - навео је Сијарто.

Додао је да је друга тема разговора била билатерална енергетска сарадња.

- Лавров је рекао да ће Русија испунити своје уговорне обавезе. Русија ће испоручити обећану количину природног гаса, сирове нафте и нуклеарног горива у уговореним роковима, можемо бити мирни у погледу снабдијевања Мађарске енергентима - нагласио је Сијарто.