latinica  ћирилица
22/09/2023 |  22:53 | Аутор: СРНА

Бијељина: "Звуци прошлости" из колекције радио-апарата Горана Перковића

"Звуци прошлости" из колекције радио-апарата Горана Перковића из Бијељине назив је изложбе са 43 експоната која је вечерас отворена у Музеју Семберије.
Звуци прошлости, Музеј Семберије - Фото: СРНА
Звуци прошлости, Музеј СемберијеФото: СРНА

Аутор и власник колекције је универзитетски професор, а колекционарство је, према његовим ријечима, породична традиција којом се бави 35 година.

- Почело је сакупљањем старина са села везаних за пољопривреду, касније и текстил, кућански апарати, књиге, фото-апарати и плоче, алати за старе занате, неки од експоната стари су 120 година, све што показује како смо се као људи и као друштво развијали - рекао је Перковић новинарима.

Он је изразио наду да ће колекција у будућности бити доступна нарочито младима, а једна од етно-колекција са 40 врста клијешта које су користили ковачи изложена је на Сајму пољопривреде "Интерагро" који је данас завршен у Бијељини.

- Циљ ми је да унесемо људима мало оптимизма, да прикажемо снагу индустрије Југославије које више нема, али земљу чине људи и ми поново можемо бити јака индустријска земља, напредна и развијена, ако смо сложни и удружени - рекао је Перковић.

Директор Музеја Момчило Копривица рекао је новинарима да су изложени радио-апарати углавном произведени у Аустрији, Њамачкој, Швајцарској, али је и неколико њих који су произведени у бившој Југославији.

Најстарији изложени радио-апарат је из 1925. године.

- Послије штампе, радио је други најмасовнији медиј и није пуно губио на популарности ни са појавом телевизије и интернета - оцијенио је Копривица.