latinica  ћирилица
23/09/2023 |  09:11 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија

Посланик у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да је из заједничке изјаве амбасадора Савјета за имплементацију мира у БиХ /ПИК/ којом дају подршку Кристијану Шмиту видљиво да су потпуно свјесни да он нема легитимет и да су покушаји његове легализације постали лакрдија.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Упорно покушавају да натјерају да се он, ипак, прихвати - рекао је Којић Срни, истичући да је немогуће прихватити некога ко нема ни легалитет, ни легитимитет, неког ко упорно крши Дејтонски мировни споразум.

Он је нагласио да предсједник Републике Српске Милорад Додик као легалиста поштује Дејтонски мировни споразум, његов анекс четири, односно Устав БиХ и међународне правне акте, али да амбасадори желе да се то крши и траже подршку нелегалном Шмиту.

- Дођете овдје, петљате се у унутрашње односе у БиХ без права на то, тражите да Додик и сви ми кршимо међународно право, а онда то све правдате дописом генералног секретара УН, а немате папир о Шмитовом избору у Савјету безбједности УН - рекао је Којић.

Он је закључио да су покушаји легализације Шмитове улоге у БиХ постали лакрдија, као и његово понашање.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а саопштили су да исказују "пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а", позвали предсједника Српске да "прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом" и навели да "покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања".