latinica  ћирилица
23/09/2023 |  09:39 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Све спремно за дочек патријарха у Мостару; Велика радост за вјернике Херцеговине (ВИДЕО)

Патријарх српски Порфирије боравиће у посјети Мостару данас и сутра поводом 150 година од освећења Саборне цркве Свете Тројице која је још увијек необновљена након потпуног рушења 1992. године, те позивамо вјерни народ Мостара и Херцеговине на дочек патријарха у 19 часова испред Саборног храма и божанствену литургију у недјељу у 9 часова у Саборном храму, рекао је за РТРС је старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић.
Душко Којић - Фото: РТРС
Душко КојићФото: РТРС

- Позивамо све православне из Мостара, долине Неретве, и цијеле Херцеговине да дочекају патријарха Порфирија испред Саборне цркве Свете Тројице вечерас у 19 часова гдје ће бити служена кратка служба - доксологија њему у част и гдје ће се он обратити вјерницима. Позивамо вјернике да присуствују и божанственој литургији у недјељу у 9 часова у Саборном храму - казао је Којић и додао да са партијархом долази и 15 свештеника.

Старјешина Саборне цркве у Мостару изјавио је да је долазак патријарха Порфирија у Мостар од великог значаја за православне у Мостару и долини Неретве.

- Долазак његове светост велика је радост за све православне у Мостару, у долини Неретве, у Херцеговини и имаће велики значај за духовну обнову народа на овом подручју. Ми се осим обнове Саборног храма бавимо и обновом духовног живота на овом простору - казао је јереј Којић.

Подсјетио је да је прије 90 година у Саборној цркви у Мостару служена патријаршијска литургија.

Он је изразио наду да ће посјета патријарха Порфирија бити прекретница за завршетак обнове Саборне цркве.

- У недјељу приређујемо и донаторски ручак за обнову Саборне цркве заједно са Градом Мостаром. Позвани су високи званичници из Републике Српске, присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је увијек био уз наш народ са овог подручја - нагласио је Којић.

Он је изразио наду да ће посјета патријарха Порфирија бити подстрек да се Саборни храм коначно обнови.

Саборна црква свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара.

Саборна црква свете Тројице је запаљена 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Република Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.