latinica  ћирилица
23/09/2023 |  10:54 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Дајковић: Српски језик у Црној Гори је већински

Српски језик је већински у Црној Гори и зато је изузетно важно да се грађани на предстојећем попису изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин, изјавио је предсједник Слободане Црне Горе Владислав Дајковић.
Владислав Дајковић - Фото: РТРС
Владислав ДајковићФото: РТРС

Он је рекао да је попис становништва, који ће бити одржан од 1. до 15. новембра, важан из више разлога, а прије свега зато што једна национална заједница на основу добијених података из пописа остварује своја права по различитим основама.

- Говорећи о политичком контексту, највећа важност предстојећег пописа је у чињеници да је сваки претходни био, сигуран сам, у одређеној мјери фингиран у корист Мила Ђукановића. Зато је више него важно да се грађани изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин - рекао је Дајковић.

Он је истакао да би проценат становиштва који говори о томе колико грађана се служи српским језиком требао да покаже институцијама колика је неправда то што је српски језик - језик другог реда у Црној Гори.

- Надам се да ће се такве неправде исправити кад написмено добијемо потврду да је српски језик већински језик у Црној Гори - рекао је Дајковић за портал ИН4С.

Он сматра да је од огромног значаја да на попису буду питања попут етничке припадности, матерњег језика и вјероисповијести.

- Ми нисмо кромпири које треба количински пребројати, па гурнути у џакове и гајбе - поручио је Дајковић.

Он је позвао грађане Црне Горе да се изјасне онако како су се изјашњавали њихови преци - ни мање, ни више од тога.

На попису становништва у Црној Гори биће питања и о националности, вјери и језику. Одржавање пописа коштаће чак 4,7 милиона евра.