latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:51 | Аутор: РТРС

Поскупљење приватних вртића у Бањалуци - нови удар на џепове родитеља (ВИДЕО)

Родитељи чији малишани иду у неке од приватних предшколских установа, већ од сљедећег мјесеца могу очекивати нови удар на џеп - поскупљење услуга.
Вртић - двориште - Фото: РТРС
Вртић - двориштеФото: РТРС

У мору поскупљења свако подизање цијена забрињава родитеље који више не знају како да се са тим изборе. Власници вртића истичу да се за тај потез одлучују због инфлације и стања на тржишту.

Ако пронађете мјесто за дијете у државном вртићу, прави сте срећник. Листе чекања из године у годину све су дуже. Одавно је устаљена пракса да родитељ дијете упише у вртић одмах по рођењу. Уколико сте и поред тога, на резултатима конкурса испод црте, имате алтернативу у приватном. Али за мјесто у њему, морате платити и дупло више, јер су најављена додатна поскупљена за скоро 40 марака.

Једна од мајки, Мирјана Гајић, каже да се за вртиће издвајају значајна средства.

- Било је то око 280 КМ, сада ће ићи на 320 КМ, за продужени боравак цијена је иста 280 КМ, али за родитеља са двоје или више дјеце то је значајан износ средстава кои се издваја око 600 КМ - истиче она, те напомиње да, имајући у виду да су породице углавном кредитно задужене, да велики дио средстава издваја за све животне трошкове онда је то значајна сума и велики проблем.

Поскупљењима се опиру колико могу, кажу власници предшколских установа. Свјесни су удара на кућни буџет. Али ако желе да задрже квалитет услуга и подигну плате радницима, већа цијена за њихове услуге је неминовна.

- Имали смо у неколико наврата поскупљење хране, затим закупи поскупљују, јер већина нас није у свом простору и наравно плате за васпитаче расту. Вртић када је кренуо са радом била је цијена 350 КМ, поскупила сам за 4 године 30 марака, заиста симболично. Опирала сам се колико сам могла, знам да је удар родитељима, јер није лако издвојити 400 КМ, а ако имате двоје и 700 - додаје власница предшколске установе "Код баке" Јелена Бојанић.

Повећање цијена не утиче на потражњу, па тако и за мјесто у приватном вртићу постоје дуге листе чекања. У тим вртићима свјесни су шта за кућни буџет значе додатна дизања цијена , али како кажу,поскупљење хране и других услуга натјерали су их на овај корак.

- Ми смо одлучили да у цијену вртића укључимо апсолутно све, сваки дан енглески језик, сваки излет, посјета, осигурање, биоскоп, позориште, све је било укључено у цијену. У почетку смо имали нижу цијену, све је исшло по плану, родитељи су били задовољни, али је онда дошла инфлација - додаје Милица Чавић из двојезичне предшколске установе.

Градоначелник је најавио повећање субвенције које град даје родитељима чији малишани иду у приватне вртиће. Тада је речено да ће оне са 60, бити повећане на 80 КМ. Међутим, то се још није десило.

- Разговараћемо и са приватним вртићима да видимо да то успоримо, убажимо, зауставимо - истакао је том приликом Станивуковић.

У граду је недовољан број вртића, па је више од 1.200 малишана овај пут остало без свог мјеста. Родитељи су без алтернативе, приморани да дјецу упишу у приватне вртиће, а онда их мало-мало дочекају нове цијене.