latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:57 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Ђуричић: Дан погибије колега са РТРС-а да буде дан новинара

Удружење новинара Републике Српске остаје при иницијативи да данашњи дан, на који су прије 28 година на радном задатку на Озрену погинули Саша Колевски и Горан Пејчиновић са Радио-телевизије Републике Српске, буде проглашен даном новинара Српске и Удружења, рекао је предсједник Скупштине овог удружења Бранимир Ђуричић.
Бранимир Ђуричић - Фото: РТРС
Бранимир ЂуричићФото: РТРС

Ђуричић је истакао да су Колевски и Пејчиновић погинули на новинарском задатку упркос томе што су имали видљив натпис да је ријеч о новинарској екипи.

- Сваке године се подсјетимо страдања наших колега који су извршавали задатак и били су у видно обиљеженом возилу, али то, нажалост, није спријечило војнике такозване Армије БиХ да пуцају - рекао је Ђуричић за Срну.

Он је додао да је ова годишњица посебно тужна јер је прије мјесец дана преминуо и новинар Раде Малешевић, једини преживјели из те екипе.

- На улазним вратима РТВ дома постављена је плоча са именима колега који су страдали у ратним околностима на Озрену и у Источном Сарајеву. На сваком окупљању Удружења новинара истичемо њихово херојство - рекао је Ђуричић.

На данашњи дан прије 28 година на Озрену су на радном задатку погинули Саша Колевски и Горан Пејчиновић који су ишли да изблиза сниме линију одбране.

Екипа РТРС-а је 2017. године урадила документарни филм "Спавајте младићи", причу о Саши Колевском, Горану Пејчиновићу, Младену Обрадовићу, Љуби Керкезу и Драгану Клачару, радницима РТРС-а који су погинули током минулог рата обављајући новинарски посао.