latinica  ћирилица
23/09/2023 |  14:26 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Мазалица: Шмит - рехабилитатор нацистичке идеологије

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Коментаришући материјал који су припремили сарадници Центра за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ Републике Српске, а у којем се наводи да је идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта, Мазалица је Срни рекао да је БиХ већ одавно постала одлагалиште ислужених и проблематичних европских другоразредних политичара, али да су са Кристијаном Шмитом представници дијела међународне заједнице дефинитивно превршили сваку мјеру и показали да БиХ доживљавају као депонију.

- Кристијан Шмит је рехабилитатор нациста и у дубини душе сљедбеник нацистичке идеологије. Човјек који је спреман мимо уставом утврђене процедуре да дође на мјесто високог представника и намеће законе, на шта нема право, дефинитивно има склоности ка недемократском, ауторитарном и насилном. Чак је и Хитлер побјеђивао на изборима и изгласавао законе у парламенту, па је Шмит заправо гора верзија његових идола - истакао је Мазалица.

Мазалица је рекао да би то сваки поштен и поносан Босанац и Херцеговац, којем је стало до суверенитета БиХ, требало да види.

- Република Српска се, као и друге стране потписнице, требала сагласити са његовим именовањем, као и велике силе, а нису ни Српска, ни Русија, ни Кина, те Шмит нема суштински легитимитет и није прихваћен од свих. Он тиме нема ни потребан ауторитет да би на избалансиран начин водио политику и помагао сарадњу, координацију и имплементацију - напоменуо је Мазалица.

Он је нагласио да је, с обзиром на то да у губицима НОБ-а Срби у БиХ учествују највише - са 78 одсто, логично да се сљедбеник нациста окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху.

- Нажалост, то не виде изгледа оне земље и њихове амабасаде, које су у Другом свјетском рату биле противници нациста, као што су САД, Уједињено Краљевство и Француска - закључио је Мазалица.

Политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили су бројни скандали, а његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса, објавио је Центар за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ Републике Српске.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу, подсјетио је ЦДПИ у материјалима које је објавио на свом сајту.

Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.