latinica  ћирилица
23/09/2023 |  14:46 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Бранковић: Српска да званично обавијести Гутереса о Шмитовом залагању за нацисте

Бивши амбасадор СР Југославије и Србије при УН Бранко Бранковић сматра да би Република Српска требало да упути писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем ће га обавијестити о сазнањима да се Кристијан Шмит током политичке каријере залагао за рехабилитацију истакнутих нациста и елитних јединица Вермахта.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Бранковић је рекао да и УН и свјетска јавност морају да буду упознате о материјалима Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске у којима се наводи да се Шмит као државни секретар у Министарству одбране Њемачке залагао за рехабилитацију нацистичког "хероја" кога је одликовао Адолф Хитлер и да је био члан организације која протежира нацистичку јединицу која је починила злочине над цивилима.

- У томе се мора поћи од тога да је Шмит у БиХ приватно лице, јер га није прихватио Савет безбедности УН. Будући да њега разноразни потурају да је главни у БиХ и да наводно нема везе што га није именовао Савет безбедности УН, ја бих направио страну-две и набројао сва сазнања о Шмитовом залагању за нацисте, а онда све то преточио у писмо Гутересу - рекао је Бранковић Срни.

Он сматра да то писмо треба послати и на адресе западних земаља, почев од САД до Италије и Шпаније.

- Све то треба послати и медијима у региону и свуда, а посебно у земљама Запада. Јавност тамо, изузев Немачке, вероватно не зна ништа о Шмитовој одбрани нациста и о томе каквог човека Запад третира као високог представника у БиХ и особу коју би да наметну да одлучује о судбини БиХ - рекао је Бранковић.

Он је истакао да је веома важно да све то што би требало послати не буде дуже од двије странице, да буде јасно, прецизно, концизно и свима разумљиво.

Политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили су бројни скандали, а његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса, објавио је Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу, подсјетио је Центар у материјалима које је објавио на свом сајту.

Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.