latinica  ћирилица
23/09/2023 |  14:52 ⇒ 14:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска полиција хапси навијаче Динама које траже грчке власти

Хрватска полиција кренула је данас у акцију хапшења припадника навијачке групе загребачког Динама -Бед Блу Бојз, због европског налога за хапшење који је стигао из Атине, послије нереда 7. августа у којима је убијен један навијач грчког АЕК-а, преносе хрватски медији.
Полиција Хрватске (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP) -
Полиција Хрватске (Фото: EPA-EFE/DANIEL KASAP)

Полиција је поступила према налогу и ухапсила девет припадника Бед Блу Бојза, док се за једним још трага, преноси портал Index.hr наводећи да полиција засад не жели званично ништа да потврди и то из "тактичких разлога".

Како преноси Index.hr, петорица су ухапшена јуче, а четворица данас.

Над осумњиченим навијачима полиција, према неслужбеним подацима, није спроводила криминалистичко истраживање већ само поступала по европском налогу за хапшење.

Министарство правосуђа данас је потврдило да су их надлежне службе Управе полиције информисале о издатим обавјештењима грчких служби о десет европских налога за хапшење, а по којима је полиција дужна да поступи.

Хрватска полиција, у складу са процедуром, о томе је обавијестила Државно тужилаштво Хрватске (ДОРХ) ради евентуалног преузимања мјера и радњи из надлежности ДОРХ-а.

Налози су повезани с навијачким нередима из августа о чему надлежна грчка тијела, према доступним информацијама, још увијек спроводе истрагу, наводи се у саопштењу.

Европски налози за хапшење стигли су за навијаче који су након нереда побегли из Грчке, објавио је данашњи Јутарњи лист позивајући се на незваничне изворе.

Они се сумњиче да су учествовали у нередима у Атини вече уочи утакмице 2. преткола Лиге првака између АЕК-а и Динама 7. августа, у којима је смртно страдао 29-годишњи навијач АЕК-а Михалис Кацурис.

Како су реконструисале грчке власти, већина осумњичених навијача прво је трајектом отпутовала у Италију па се копненим путем вратила у Хрватску.

Међу онима чија су имена била на списку навијача који су се вратили су и неке истакнуте вође БББ-а, за које се спекулисало да су такође учествовали у нередима или имали значајну улогу у инцидентима који су завршили смртоносним повредама Кацуриса.

Након што је Кацурис убијен у нередима уочи квалификационе утакмице за Лигу првака, у Грчкој су ухапшена 102 навијача загребачког Динама који у затворима чекају завршетак истраге.