latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:03 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Калабухов: Без резолуције Савјета безбједности нико не може бити високи представник (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је да је став Русије да Кристијан Шмит нема мандат и овлаштења високог представника јер нема резолуције Савјета безбједности која му даје тај легитимитет.
Игор Калабухов - Фото: СРНА
Игор КалабуховФото: СРНА

- Наш је принципијелни став да без резолуције Савјета безбједности нико не може бити легитимни високи представник и то је таква ствар - рекао је Калабухов новинарима у добојском насељу Ритешић.

Калабухов је навео да је видљив покушај Запада да гура безвезну причу јер Шмит нема потребни легитимитет.

- Ми поштујемо званични став Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика да Шмит нема тај легитимитет. Значи, он не може дјеловати као високи представник и нема све компетенције које иду за ту функцију - истакао је Калабухов.

Он је подсјетио да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума високи представник има само улогу модерације, односно дијалога између страна у БиХ, истичући да Руска Федерација, као једна од потписница тог мировног споразума, сматра да је дијалог најбоље што се може десити странама у БиХ - без уцјене од стране међународног фактора.

- То је стрпљивост, то је компромис и тако може доћи до стања прихватљивог свим грађанима БиХ - изјавио је Калабухов.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а саопштили су јуче да исказују "пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а", позвали предсједника Српске да "прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом" и навели да "покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања".