latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:09 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Невријеме у Хрватској, поплављене улице у Сплиту

Циклон с фронталним поремећајем данас се премјешта преко средње Далмације према југу, па је тако у већем дијелу Далмације промјенљиво до претежно облачно, а на неким подручјима било је и јачих пљускова с грмљавином и обилнијих падавина, које су изазвале поплаве на путевима.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

Усљед велике количине кише која је пала у кратком периоду дошло је до поплаве на путевима у Сплиту.

Након најављеног невремена у Сплиту, почели су проблеми на сплитским улицама.

Далматински портал пише да је "базен" већ направљен у главним улицама.

 Према мрежи аутоматских метеоролошких станица Pljusak.kom, највише падавина пало је на ширем подручју Шибеника - Радељ 107 литара, Муртер 75 литара, Крковић 73 литра, Шубићевац 53 литра, Дрниш 34 литра. Задар и околина добили су 5-15 литара, а Бенковац 74 литра кише. На ширем подручју Сплита киша још увек пада, па сами град мјери 10-15 литара, Трогир 15, Дугопоље 20, Каштела 25-30, Сињ 13, Хрваце 30, Ниско 37, а Мућ 48 литара.

Јужније од овог подручја падавине ће захватити касније, пише Далмација данас.

Дува умјерен до појачан југо, који након фронте окреће на умјерен, пролазно и појачан западни и сјеверозападни вјетар, а уз обалу понегдје и умјерену буру.

- Мјестимично грмљавинско невријеме. Вјероватност грмљавине већа је од 80 одсто. Јача грмљавинска невремена која могу проузроковати велику штету и заштитите се од муња. Могућа су оштећења на имовини и на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари вјетра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном те у саобраћају. У јужној и дијелу средње Далмације дуваће умјерен до јак југо, на отвореном мору и југозападни ветар, а на остатку подручја уз обалу углавном слаба до умјерена бура и источни ветар. Локално олујни удари југозападног вјетра и југа. Најјачи удари вјетра од 65 километара на час. Будите на опрезу због крхотина које лете ношене јаким вјетром. Могући су локалоизовани прекиди у активностима на отвореном - упозорава ДХМЗ.