latinica  ћирилица
23/09/2023 |  15:53 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Дани руског филма за дјецу "Бајке детињства" стижу у Републику Српску

Дани руског филма за дјецу "Бајке дјетињства" у Палама отварају се 25. септембра.
Дани руског дјечијег филма - Фото: РТРС
Дани руског дјечијег филмаФото: РТРС

Иницијатори филмских дана су Кинотека Републике Српске, српски огранак Међународне фондације за духовно јединство народа, уз учешће Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Главни организатор традиционално је руска компанија "Вифсаида".

Током Дана у градовима Пале и Зворник за младе гледаоце биће приказани кратки анимирани филмови студија за анимацију "Пчела", Балтичке телевизије и дијела из различитих региона Русије.

На програму су представљени и дугометражни филмови "Невероватно путовање Серафиме" у режији Сергеја Антонова, "Грозни тата" у режији Карена Оганесјана и Јурија Коробејникова и "Звијезде ће ми показати пут" у режији Филипа Абрјутина.

Посебан програм документарних филмова публици ће представити партнер фестивала, ТВ канал "Вместе РФ". 

Посебан догађај Свечаног отварања биће изложба савремене књижевности за дjецу. Поред класичних дjела Александра Пушкина, Николаја Гогоља, Николаја Лескова, Антона Чехова, Алексеја Толстоја, Јевгенија Шварца, Валентина Распутина, Јегора Гајдара, Михаила Пришвина и Василија Шукшина, дjеца која уче руски језик у школама као други страни језик моћи ће да се упознају са књижевним дjелима руских савремених аутора: Андреја Усачова, Анастасије Орлове, Анастасије Строкине, Јурија Нечипоренко, Александра Стољарова, Едуарда Варкина, Јелизавете Трусевич, Јане Пољаруш, Јелизавете Арзамасове и многих других.

Након изложбе, књиге ће бити дониране "Центру за отворено образовање на руском језику у Републици Српској" и "Матичној библиотеци Источно Сарајево". Пројекат преноса књига на руском језику српским читаоцима реализован је уз подршку Фонда за наслеђе руског иностранства.

Традиционално, и у Србији ће се одржати пројекције "Бајке детињства". Они ће се одржати уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији у градовима Панчево, Уб, Бела Црква, Ћићевац. За старт филмских пројекција, организатори фестивала ће доћи у сваки град и представити публици једно од дјела.

- Дани руског филма за дјецу "Бајке детињства" били су и остали јединствена системска манифестација како на територији Србије, тако и сада, ширећи њене границе, на територији Републике Српске. Апсолутно смо сигурни да причање и приказивање филмова ван Руске Федерације захтијева лично упознавање са својом публиком, сагледавање њихове реакције, па тек онда прелазак на простор професионалних дигиталних платформи. Замислите: дијете се сусреће са Русијом, сједећи у сали, са Русијом, која му се обраћа са екрана у виду играног или анимираног документарног филма. Такав однос према гледаоцу ће се сигурно вратити са захвалним емоцијама - каже директор филмских дана, филмски продуцент Филип Кудрјашов.