latinica  ћирилица
23/09/2023 |  16:01 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Сијарто: Услови за мир све гори

Услови за мир у Украјини биће све гори из дана у дан, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто послије састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Погрешно је мислити да ће се околности и услови за мир у будућности побољшавати. Околности и услови за мир ће се погоршавати из дана у дан. Лако је разумјети зашто. Сваки наредни дан производи све више мртвих и све више разочарења и више разарања - истакао је он у интервјуу за ТАСС.

Сијарто сматра да је дошло вријеме за рјешавање сукоба. "Жалимо због свих изјава и свих одлука које су на неки начин оптерећивале преговоре и радују нас све одлуке које помажу да се преговори одвијају", рекао је Сијарто.

Руске власти су у више наврата изразиле спремност да се укључе у преговоре са Украјином о рјешавању сукоба, наводи ТАСС.

Међутим, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова истакла је да је указ украјинског предсједника Владимира Зеленског о забрани разговора са руским лидером Владимиром Путином кључна препрека преговорима, заједно са иницијативама Украјине које "откривају да је Кијев одвојен од реалности", укључујући захтјев за повлачење руских трупа из нових региона земље.