latinica  ћирилица
23/09/2023 |  18:20 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Патријарх српски: Молим Бога да благослови све људе који живе у Мостару (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије састао се данас са градоначелником Мостара Маријом Кордићем.
Патријарх Порфирије са градоначелником Мостара - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије са градоначелником МостараФото: РТРС

Патријарх је претходно посјетио изложбу у Владичанском двору у Мостару.

Патријарх српски поручио је да је важно да они који живе у овом највећем мултиетничком и мултирелигијском граду у БиХ сопственим снагама и напорима учине све да свима буде боље.

- Посебно сам радостан због тога што сам видио да у заједничком резервоару свих који овде живи постоји више него довољно капацитета да свако из своје позиције, улажући напоре, може допринијети превазилажењу свих неспоразума, несрећа и невоља које су иза нас и изналажењу модела живота у којем је свако потпуно свјестан да му је онај други потребан или другачије да кажем - свако је свјестан да не може без оног другог - рекао је патријарх.

Патријарх српски је напоменуо да је мир предуслов сваког нормалног живота, али да мира нема ако људи нису дубински свјесни да, колико год је мир потребан једном, потребан је и другом.

- Дакле, не може бити мира за онога ко хоће мир само за себе, него тек уколико улаже све што су његови капацитети да мир има и онај који је поред њега. То је гаранција да ће имати мир и онај који то жели - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да се моли Богу да благослови све људе који живе у Мостару и да благодаћу својом учини да расте из дана у дан међусобно разумијевање и осјећање да је свако сваком потребан.

Градоначелник Мостара захвалио је Његовој светости патријарху српском Порфирију што је посјетио Мостар, као и на порукама које је упутио.

Кордић је нагласио да је моменат у којем је патријарх Порфирије дошао преважан за Мостар јер се у посљедње три године, управо ријечима које су се данас чуле, покушава послати позитивна емоција из овог града - да би свима у БиХ било боље.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић исказао је захвалност патријарху за посјету Мостару.

- Прије свега, хвала за дивне ријечи које требају да буду основица, полазна тачка за градњу бољих односа. То покушавамо посљедњих година. Надам се, послије оваквих Ваших ријечи, да ће то бити много лакше, да ће то бити много бољи пут. Хвала што сте дошли, што сте нас удостојили Ваше посјете, ми овдје у Мостару то ћемо дубоко цијенити - нагласио је Миливојевић.

Представник Градског вијећа Салем Марић пожелио је да ова данашња порука мира, заједништва из Мостара оде што даље, као и да што прије буде завршена обнова Храма Свете Тројице, који је један од симбола овог града.

Патријарх ће сутра од 9.00 часова свету литургију у мостарском Саборном храму.

Патријарх ће, како је најављено, учествовати и на донаторском ручку, чија је намјена да се прикупе средства за завршетак обнове мостарског Саборног храма, који је у потпуности срушен 1992. године.

Његова светост је претходно посјетио Житомислић и Пребиловце.