latinica  ћирилица
23/09/2023 |  18:50 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Ко су идеолошки узори Кристијана Шмита? (ВИДЕО)

Док ПИК покушава да пружи легитимитет њемачком држављанину Кристијану Шмиту, из Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске анализирају ко је он уствари, какву политику заступа и за какве вриједности се залаже?
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

У званичном документу износе бројне детаље поткријепљене историјским чињеницама. Наглашавају да су Шмитову политичку каријеру у Њемачкој обиљежили бројни скандали, о којима су извјештавали и тамошњи медији.

Шмит је постао предмет исмијавања у сопственој земљи, у једној од најгледанијих емисија "Нео магазин ројал" на њемачкој ЗДФ телевизији, која је приказана у марту ове године. Сам назив емисије подијељен на веб платформама носи назив "Како њемачки политичар пријети демократији у БиХ"?

У емисији њемачког држављанина на сатиричан начин повезују са нацистичком идеологијом, поткрепљујући то његовим дјелима. Оно што није сатира, већ чињенице, јесте документација Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске, који је са својим сарадницима анализирао политички ангажман Кристијана Шмита и структуре које стоје иза њега.

Директор овог центра Душан Павловић каже да је циљ да шира јавност и политички руководиоци сазна ко је Шмит, какви су му или ко су му идеолошки и политички узори, кога он уствари у својој матичној држави поштује, прославља и протежира.

У емисији ЗДФ-а приказан је видео када Шмит полаже вијенце нацистичким војницима Вермахта који су били у саставу СС брдске дивизије. Да су униформе ношене овом приликом из времена нацистичке Њемачке, наводи се у истраживачком документу републичког Центра за друштвено-политичка истраживања. Историчари су по овом питању јасни, иако је нацистичка Њемачка поражена у Другом свјетском рату, та идеологија живи и данас. Кажу да је скандалозно да постоји њемачки политичар који је спреман да подржи сљедбенике те идеологије.

- Било какво одавање почасти припадницима национал-социјалистичке партије, односно припадницима њемачких оружаних снага из Другог свјетског рата или чланство организацијама која његују традицију на припаднике њемачких снага током Другог свјетског рата, значи поштовање те идеологије - каже професор Горан Латиновић, члан УО Центра за друштвено-политичка истраживања.

Центар за друштвено–политичка истраживања Српске у званичном објављеном документу наводи да је Шмит, као бивши припадник брдске дивизије, те бивши државни секретар и потоњи члан организације "Круг припадника друштва брдских трупа" - која отворено и систематично протежира нацистичке хероје, неко ко је заступао интересе исте дивизије и који ју је свесрдно бранио.

- Шмит је човјек који очигледно нема скрупула, који се води лажима, који носи у себи идеолошку матрицу о нама Словенима и Србима и то негдје можда објашњава зашто он прави политичку ситуацију у Босни и Херцеговини у смислу окупљања радикалних муслиманских структура око себе и других. Могли бисмо да отворимо друга питања у смислу зашто Њемачка шаље таквог човјека овдје - истиче Павловић.

Да ли су они који су послали Шмита у БиХ знали кога шаљу или је на помолу можда нова афера "Валдхајм", која се односи на некадашњег генералног секретара УН Курта Валдхајма, за кога се испоставило да је као СС официр учествовао у борбама на Козари 1942? Управо тада велики број Срба цивила отјеран је у концентрациони логор Јасеновац.