latinica  ћирилица
23/09/2023 |  19:43 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Амиџић: Економска реалност - већи прилив средстава за Српску од индиректних пореза

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да је посао утврђивања привремених коефицијената за расподјелу прихода с јединственог рачуна морао бити урађен и да му је драго да је министар финансија Федерације БиХ Тони Краљевић имао довољно снаге да политику стави на једну страну, а економску реалност на другу.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Према Амиџићевим ријечима, да којим случајем нису усвојили коефицијенте до краја године, Република Српска би добила мање него што јој припада по крајњој потрошњи.

- То је био посао који се морао урадити и није био питање политичких преговора, већ резултат економске активности у нашем ентитету који је у трећем кварталу био такав да је по основу индиректних пореза више припадало Републици Српској. Сутра да се деси да коефицијенти морају ићи у корист ФБиХ, не бих могао ништа друго него да прихватим оно што је економска реалност - рекао је Амиџић за АТВ.

Говорећи о састанцима представника Републике Српске у заједничким институцијама, Амиџић је навео да је то активност која ће сигурно бити настављена јер је важна за размјену мишљења и утврђивање начина на који ће заштити интересе Републике Српске.

Он је нагласио да ће БиХ морати да коригује трошкове, односно да буду нижи у односу на ову годину.

- Тачно је, за 2024. годину недостаје 37 милиона КМ, али ако ћемо се понашати одговорно то су мали износи који се кроз уштеду могу намирити - рекао је Амиџић.

Амиџић је поновио да није оправдан захтјев министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који се односи на издвајања за наоружавање Оружаних снага БиХ, те сматра да Министарство одбране треба да иде у правцу тога да буде сервис грађанима у случају елементарних непогода и слично.