latinica  ћирилица
23/09/2023 |  19:46 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Почео научни скуп "Критичко издање дјела Иве Андрића" (ВИДЕО)

У организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института, у Андрићграду се одржава дводневни научни скуп "Критичко издање дјела Иве Андрића".
Република Српска – Вишеград – култура - Фото: СРНА
Република Српска – Вишеград – култураФото: СРНА

На скупу учествују приређивачи који су истраживали рад великог нобеловца, с циљем да се јавности представи свеукупно Андрићево дјело као велики национални и научни пројекат.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Мило Ломпар рекао је да "Критичко издање дјела Иве Андрића" представља културни подухват првог реда.

- Задужбина Иве Андрића је објавила научно строго дефинисано издање текстолошких коментара и то је нешто што у свакој култури представља основ за културну репрезентацију једног класика какав је Андрић. Андрићев институт је одлучио да организује научни скуп гдје би приређивачи овог издања реферисали о аспектима Андрићевог дјела који су они приређивали и тиме створили темељ за дубље разумијевање његовог укупног дјела - истакао је Ломпар.

Ломпар је рекао да је Андрићева оставштина велика и да има много личних биљешки, те да је све то сада први пут штампано.

Руководилац пројекта "Критичко дело Иве Андрића" Зорица Несторовић рекла је да је ријеч о научном пројекту Задужбине Иве Андрића, који је почео када је Извршни одбор САНУ на приједлог Одјељења језика и књижевности САНУ именовао Управни одбор Задужбине, који је донио одлуку да отпочне израда "Критичког издања дела Ива Андрића".