latinica  ћирилица
23/09/2023 |  22:00 | Аутор: РТС

Одржан 21. протест "Србија против насиља"

У Београду је одржан 21. протест "Србија против насиља".
"Србија против насиља" (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
"Србија против насиља" (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Послије окупљања испред Дома Народне скупштине и обраћања говорника грађани су прошетали "медијском трасом" до зграде Радио-телевизије Србије, гдје су поновљени захтјеви који се тичу ове медијске куће - да се објективно извјештава, да у информативном програму равномјерно буду заступљени представници власти и опозиције, пропорционално заступљености у Скупштини.

Први пут на бини испред Народне скупштине су се нашли и политичари, посланици дијела опозиције који су недавно потписали "Договор за побједу".

Представници дијела опозиције су раније предали захтјеве руководству РТС-а у којима, између осталог, траже покретање нове дебатне емисије у вечерњим часовима на Првом програму и да се, поред групног учествовања, њихови представници позивају и у емисије самостално, без, како кажу, нужног присуства партија на власти.

Од раније познати захтјеви протеста су моментална смјена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, те забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смјену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију, пренијели су београдски медији.