latinica  ћирилица
24/09/2023 |  08:07 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Парастос поводом 31 године од српског страдања у Подравању

У Цркви Свете Огњене Марије у Подравању код Сребренице данас ће бити служен парастос за 60 српских војника и цивила из овог села, од којих је тридесет двоје убијено 24. септембра 1992. године.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је Срни да ће парастосом, прислуживањем свијећа за покој душа страдалих и полагањем цвијећа код спомен-плоче на улазу у цркву бити обиљежена 31 година од страдања овог села и његових мјештана.

Као и остала српска села око Сребренице и Братунца, те дијелом Милића и Зворника, Подравање су напале муслиманске снаге из Сребренице и околних села, те Жепе.

Синхронизованом акцијом опколиле су ово планинско српско село и пресјекле једину путну комуникацију према Милићима, те починиле злочине над становништвом, а село опљачкале и попалиле.

Међу убијеним 24. септембра 1992. године било је и седам жена из Подравања, а за ове злочине још нико није одговарао.

Након цјелодневне борбе једна група мјештана је, уз велике губитке, ипак успјела да се увече извуче из окружења и преживи.

У организацији Одбора за обиљежавање значајних датума Сребренице, мјештана Подравања и породица страдалих, биће служен парастос за све српске војнике и цивиле из овог села страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату, те положено цвијеће на спомен-плочу која је прије 2012. године постављена и освештана на зиду локалне цркве.