latinica  ћирилица
24/09/2023 |  08:51 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

На смотри ветерана учествовало 13 куд-ова из Српске

У Модричи је одржана Друга смотра фолклора на којој су се представили ветерани 13 културно-умјетничких друштава из Републике Српске.
Модрича - култура - фолклор - Фото: СРНА
Модрича - култура - фолклорФото: СРНА

Организатор манифестације, која је одржана синоћ у Српском културном центру, под покровитељством општине Модрича, је Секција ветерана Културно-умјетничког друштва /КУД/ Модрича.

Руководилац Секције ветерана КУД-а "Модрича" Данка Тодоровић рекла је Срни да због кише овогодишња манифестација није почела дефилеом културно-умјетничких друштава улицама Модриче.

- Позиву на смотру ветерана, која би у Модричи требала прерасти у традиционалну манифестацију културе, одазвали су се Градско Културно-умјетничко друштво /ГКУД/ "Дубичанке" из Козарске Дубице, ГКУД "Алат-Свислајон" Требиње, Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ "Бели анђео" из Српца, СКУД "Семберија" из Бијељине, КУД "Добој" из Добоја, КУД "Уна" из Новог Града, КУД "Брио-Рудар" из Масловара, КУД "Петар Кочић" из Мркоњић Града са секцијом из Рибника, КУД "Младост" Пале, те културно-умјетничка друштва "Врањак" из мјеста "Врањак" и "Зоран Томушиловић" из мјеста Дуго поље-Ботајица код Модриче - навела је Тодоровићева.

Она је подсјетила да је Секција ветерана КУД-а "Модрича" основана 2016. године с циљем очувања материјалног и нематеријалног културног и умјетничког добра Модриче и овог простора Републике Српске.

Тодоровићева је истакла да Секција ветерана има припремљених седам кореографија са различитим ношњама, које су набављене на разне начине.

Манифестацију, којој је у великој сали Српског културног центра присуствовало више од 200 посјетилаца, отворио је начелник општине Модрича Јовица Радуловић, који је рекао да локална власт подржава све манифестације културе и истакао да се Смотром фолклора великом броју посјетилаца Модриче представља култура ове локалне заједнице.