latinica  ћирилица
24/09/2023 |  09:31 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Мастиловић: Закон о меморијалном центру - дугорочни бошњачки национални и политички пројекат

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да је наметање измјена закона о Меморијалном центру у Поточарима дио дугорочног бошњачког националног и политичког пројекта с циљем да се одржи мит о "српским агресорима и бошњачким жртвама".
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

Мастиловић је појаснио да је погрешно мислити да је наметање измјена закона о Меморијалном центру у Поточарима у смислу формирања "института за науку и образовање" плод промишљања Кристијана Шмита, него да је намјера, уз подршку страних ментора, одржати мит о Србима као "геноцидном народу" и Републици Српској као "геноцидној творевини", која као таква нема право на постојање.

- То је још један јасан показатељ да постоји чврста спрега дијела међународне заједнице и бошњачких политичких и националних идеолога у настојањима да се Срби у очима свјетске јавности, и то ни мање ни више него "кроз образовање младих генерација у Европи", представе као геноцидан народ и да се на тај начин оправда геноцид који је над српским народом извршен у оквирима Другог свјетског рата на овом простору - рекао је Мастиловић Срни.

Он је навео да у овом случају посебно иритира улога једног њемачког политичара у тим настојањима, који би требао, прије свега, да ода почаст невиним жртвама злочина које су његови сународници починили на овим просторима.

- На све ово Република Српска може и треба да одговори јачањем институционалних капацитета историјске науке и систематским истраживањем злочина који су над српским народом провођени током 20. вијека, а посебно истраживањем и публиковањем злочина геноцида из периода Другог свјетског рата - закључио је Мастиловић.

Кристијан Шмит наметнуо је измјене Закона о Меморијалном центру у Поточарима којим је предвиђено формирање "институт за науку и образовање", а најавио је и "прављење регистра ратних злочинаца и забрану њиховог именовања на функције".