latinica  ћирилица
24/09/2023 |  10:51 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Литургији присуствује и предсједник Српске Милорад Додик

Литургији у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије уз саслужење 14 владика и бројних свештеника, присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Патријах Порфирије и Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријах Порфирије и Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Светој литургији присуствују и изасланик предсједника Србије Адам Шукало, у име предсједника Скупштине Србије Милимир Вујадиновић, те велики број вјерника из цијеле Херцеговине.

Патријарх Порфирије у Мостару борави поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице.

Српски патријарх ће у 12.00 часова у хотелу "Мепас" присуствовати донаторском ручку за обнову Саборне цркве на који су позвани високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, те начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости.

Саборна црква Свете Тројице довршена је на јесен 1873. године, а освештана на Лучин дан исте године. Била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Ова црква је запаљена 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

За обнову овог храма највише су издвојиле Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.