latinica  ћирилица
24/09/2023 |  11:18 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Тадић: Функцију високог представника нико никада више неће обављати

Савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић рекао је да је извјесно да нико више неће обављати дужност високог представника у БиХ захваљујући односима у Савјету безбједности УН, те истакао да ће представници Квинте морати сјести за сто са представницима Српске ради превазилажења кризе у коју су гурнули БиХ покушајем инсталирања Кристијана Шмита.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић сматра да назив "високи представник" треба престати користити у било каквом контексту јер његова употреба непотребно збуњује јавност, а ту функцију више нико не обавља нити ће убудуће.

- Сходно томе и личност Шмита лакше можемо сагледати, било да је посматрамо на основу потеза које чини у БиХ или оних које је раније чинио у Њемачкој - рекао је Срни Тадић након што су објављени материјали из којих је видљиво да је идеолошки и политички дискурс Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

Тадић је навео да је очигледно ријеч о личности склоној антисоцијалном понашању јер се само тако могу објаснити сви Шмитови испади које никада не би учинила особа са иоле здравом контролом над својим понашањем.

Према Тадићевим ријечима, како другачије објаснити тај цијели низ афера које почињу још у Њемачкој угрожавањем здравља људи, подршком нацистичком култу, па прелазе у БиХ у виду суспендовања уставног поретка ФБиХ или покушајем наметања закона према којем је непоштовање његове /Шмитове/ воље разлог за робијање.

- Још неко вријеме мораћемо трпјети све то, а онда ће се представници Квинте морати наћи за столом са представницима Републике Српске и у доброј намјери саопштити шта желе и шта заузврат нуде како би им Република Српска помогла да се изађе из кризе у коју су гурнули БиХ покушајем да противдејтонским путем инсталирају Шмита на позицију високог представника - нагласио је Тадић.

Тадић, који је и правник, је напоменуо да до тада треба водити активну политику која подразумијева и редовно информисање међународних институција, европске и свјетске јасности о свему што Шмит ради у БиХ кршећи Дејтонски мировни споразум.

Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске објавио је да су политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили бројни скандали - његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук /Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу. Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.