latinica  ћирилица
24/09/2023 |  11:41 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Донаторски ручак за обнову Саборног храма у Мостару (ФОТО)

У Мостару је одржан донаторски ручак за обнову Саборне цркве Свете Тројице којој је присуствовало више од 300 званица.
Саборни храм у Мостару - Фото: РТРС
Саборни храм у МостаруФото: РТРС

Донаторском ручку присуствуовали Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Федерације БиХ Нермин Никшић те многобројни високи званичници из Српске, Федерације БиХ, региона, градоначелници и начелници општина и други гости.

Српски патријарх јутрос је служио литургију у Саборној цркви у Мостару, уз саслужење 14 епископа.

Фото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Саборна црква Свете Тројице у Мостару митски објекат за српски народ у Херцеговини и да је веома важно обезбиједити средства за завршетак ове светиње.

- Ово је митски објекат за српски народ у Херцеговини, цијелој Српској православној цркви , један од највећих храмова које је икада изградила СПЦ. Зато је важно да смо данас овдје - рекао је Додик уочи донаторског ручка.

Фото: РТРС

Саборна црква Свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара.

Саборна црква свете Тројице запаљена је 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.