latinica  ћирилица
24/09/2023 |  12:58 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

За Саборни храм у Мостару Српска издваја шест милиона КМ (ВИДЕО)

Република Српска ће у наредној години издвојити шест милиона марака за довршетак обнове Саборног храма у Мостару поручио је данас из тог града предсједник Српске Милорад Додик. На Донаторском ручку окупио се велики број званичника из Српске, Федерације, Србије, Црне Горе и очекује се да ће бити прикупљена неопходна средства како би овај Храм, у рату порушен, коначно у потпуности био обновљен.
Храм Свете Тројице у Мостару - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Храм Свете Тројице у МостаруФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ближи се тренутак коначне обнове Саборног храма Свете тројице у Мостару. Након донаторског ручка извјесно је да ће овај катедрални храм, поново пуним сјајем засијати и наставити да буде оно што јесте - стуб духовности и окупљања Срба у долини Неретве.

- Ја лично сам духовно оснажен, освјежен и утјешен и тако ћу отићи одавде, прије свега због констатације да Град живи пуним плућима, да оно што је за мене нарочито важно и да је супштина за све људе који жигве овдје, да су се богомоље које су биле порушене обновиле - рекао је патријарх српски.

Институције Република Српска увијек су биле уз српски народ у Херцеговини, каже предсједник Додик.

- Од 2010. када је почела обнова у рату до темеља срушене православне светиње, Српска је финансијски помагала уздизање храма из рушевина. У наредној години обезбијеђена су значајна средства за довршетак радова. Српска чини све да у сарадњи са градским и федералним властима побољша услове за живот преосталих 4.000 Срба у Мостару - поручио је предсједник Милорад Додик.

Додао је да ће Српска у идућој години обезбиједити шест милиона КМ за завршатак обнове овог храма.

- Ако за 2025. годину буде фалило средстава, преузећемо обавезу да то завршимо - истакао је предсједник Српске. 

"Ко је дошао да буде тврдица или расипник погријешио је мјесто, обнављањем храма обнављамо мир" - ове ријечи некада владике захумско- херцеговачког, а данас дизелдорфског и њемачког, Григорија громко су одјекнуле на донаторском ручку и понукале многе не само из Републике Српске да даривањем новца себе упишу у вјечну листу ктитора православне светиње изграђене још за вријеме Османског царства.

- Овај храм и црква увијек ће бити симбол Мостара. Храм је изграђен да би служио, а служити миру значи непрестано се борити за мир - поручио је владика Григорије.

Помоћ најављују и из Владе ФБиХ, али и региона.

- Овај буџет смо наслиједили и у њему смо осигурали 50.000 КМ за овај храм. Жеља нам је да у идућој години федерална влада предвиди средства којим ћемо подржати изградњу храма и да се коначно оконча овај комплексни посао - изјавио је предсједник Владе Федерације БиХ Нермин Никшић.

Општина Никшић је намијенила одређене средства за обнову Храма која ће бити уплаћена у октбору.

- Задовољство ми је што ће за вријеме мог мандата и град Никшић себе уградити у обнову Храма који је заиста један од симбола православља и српског народа на Балкану - рекао је начелник Никшића Марко Ковачевић.

На донарском ручку представљено је идејно рјешење за завршетак радова на Саборном храму, а у зависности од прикупљеног новца зависиће и рокови завршетка свих радова.