latinica  ћирилица
24/09/2023 |  15:05 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Арлов: КФОР и ЕУЛЕКС да заштите Србе на Космету

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је новонастала ситуација у селу Бањска у општини Звечан веома тешка за српски народ на сјеверу и уопште на Косову и Метохији који је потпуно физички незаштићен и препуштен сам себи.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Арлов је рекао да је забринут за безбједност и живот Срба у оваквој ситуацији, која се још не смирује, те позвао међународне снаге Кфора и Еулекса, који имају задатак и мандат да сачувају мир и стабилност, да тако и ураде на простору цијелог Косова и Метохије.

- Путеви су затворени, блокирани административни прелази и угрожен нормалан живот. Посебно бринем за монаштво у манастиру Бањска и осуђујем да се вјерски објекти користе за оружане сукобе, ма ко их користио - навео је Арлов и додао да православна вјера не дозвољава тако нешто.

Он је рекао да је животна ситуација за српски народ на сјеверу Косова тешка од новембра прошле године - тортура, хапшења, затварања, застрашивања, али да ова новонастала на руку иде само Приштини и премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију да спроведе план исељавања Срба, саопштено је из Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

Арлов је истакао да, иако су српском народу у историји порушили на хиљаде православних светиња, храмова и манастира, Срби су опет својом вјером васкрсли, изградили љепше, сјајније и новије.

- Нама остаје једино да будемо уз њих и апелујемо на све факторе да превлада и побиједи мир - рекао је Арлов.

Приштинска полиција саопштила је да је у селу Бањска ноћас извршен напад на полицијску јединицу у којем је један полицајац убијен, а други рањен.

Курти је на друштвеним мрежама за напад оптужио Србе са сјевера Косова и Србију, не чекајући да полиција утврди све околности и објави сазнања о догађају у Бањској.