latinica  ћирилица
24/09/2023 |  17:03 | Аутор: СРНА

Остојић: Чувамо Српску без обзира на силу која стоји пред нама

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је Срни да је Кристијан Шмит експонент вјековне њемачке политике који покушава да БиХ увуче у потпуни протекторат и поручио да ће српски народ, без обзира на силу која пред њим стоји, сачувати Српску.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

- Што је радио Бењамин Калај у вријеме под Аустроугарском, то покушава да ради Шмит, да буде човјек који ће БиХ увести у потпуни протекторат, гдје ће он имати неограничена овлаштења за којима посеже увијек на штету српског народа, Републике Српске, њених уставних надлежности и онога што је Српској признато кроз Дејтонски споразум - оцијенио је Остојић након што су објављени материјали из којих је видљиво да је идеолошки и политички дискурс Кристијана Шмита окренут ка одржавању нацистичких традиција Вермахта.

Он каже да о томе свједоче и посљедње Шмитове одуке које се тичу предсједника Републике Српске и наметање измјена кривичног законика.

- Та политика је карактеристична за цијели прошли и наставља се и у овом вијеку. Њемачка има своје циљеве и политику која се не мијења, њихов је циљ изаћи на топла мора, морају прећи преко Балкана и простора гдје вијековима живи српски народ за који је слобода идеал којем вјечито тежи и не жели да буде у поданичком односу - рекао је Остојић.

Предсједник Борачке организације подсјећа да је за Републику Српску животе дало 23.000 најбољих синова, да је више од 30.000 Срба погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Без обзира на силу која стоји пред нама ми ћемо оно што смо изборили и што нам је признато Дејтонским споразумом на све начине очувати - поручио је Остојић.

Он је истакао да су за то пријеко потребни слога и јединство српског народа.

- Као што су слога и јединство били предуслов да се створи Република Српска, тако су предуслов и да она буде очувана - рекао је Остојић.

Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске објавио је да су политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили бројни скандали - његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук /Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу. Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.