latinica  ћирилица
24/09/2023 |  17:48 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Код Приједора обиљежена годишњица формирања 4. батаљона 43. Приједорске моторизоване бригаде (ВИДЕО)

У Ракелићима код Приједора обиљежена је 31. годишњица формирања 4. батаљона 43. Приједорске моторизоване бригаде. Кроз батаљон, који се борио на многим фронтовима у одбрани Српске, прошло је 2.300 бораца. У борби за слободу, погинуло је 36 бораца.
Приједор - годишњица 4. батаљона - Фото: РТРС
Приједор - годишњица 4. батаљонаФото: РТРС

Четврти батаљон једна је од најистакнутијих јединица Војске Републике Српске, кажу његови борци. Истичу да је ратни пут био дуг и тежак.

- Четврти батаљон је је био познат по томе што је ослободио велики дио Републике Срске почев од Хан Пијеска, гдје смо деблокирали подручје Великог Жепа, затим на Градачцу смо провели велики дио времена, а онда послије прошли од Гламоча, па до одбране Новог Града - рекао је Рајко Суртов, борац 4. батаљона.

Због обучености и борбености, 4. батаљон био је "ударна песница" у многим борбама. У јединици истичу да нису изгубили ниједан педаљ територије коју су бранили.

- Ми смо подијелили судбину са својим народом, исцртали смо границе Републике Српске и тачно знамо гдје су оне постављене. Чврсто су утемељене, прије свега, људима који су били припадници Војске Републике Српске - рекао је Борислав Бојић, командант 4. батаљона 43. Приједорске моторизоване бригаде.

Представник града Приједора Драгослав Кабић истакао је да се оваквим обиљежавањем поклушава генерацијама које долазе дати до знања шта се дешавало 90-тих и какав је рат био.

- Тековине морамо баштинити, тековине Војске Републике Српске морамо поштовати - нагласио је Кабић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату батаљон је изгубио 36 бораца, а 163 је рањено.