latinica  ћирилица
24/09/2023 |  18:00 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

ОБА - продужена рука некадашњег АИД-а? (ВИДЕО)

Шта нам говори хапшење Салка Зилџића, посланика СДА у федералном Парламенту, код кога је на граничном прелазу према Србији пронађен пиштољ и исказница Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ? Каква је улога странке Бакира Изетбеговића у раду ОБА-е и да ли је она кроз кадрове СДА продужена рука некадашњег бошњачког АИД-а?
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Годинама су стручњаци тврдили да Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ контролише Странка демократске акције. Током година многе афере везале су се за ову агенцију, највише у вријеме мандата Османа Мехмедагића Осмице.

Посљедњи случај хапшења посланика СДА у Представничком дому федералног парламента Салка Зилџића, код кога је гранична полиција Србије пронашла пиштољ и легитимацију Обавјештајно-безбједносне агенције, навело је многе да се запитају ко контролише ОБА-у и за кога она ради?

- Питам се каквим начином, којим поводом је дотични господин заслужио да му се да та легитимација ако није из страначког врха преко Бакира Изетбеговића, а зна се шта је Осмица био код њега. Мислим да је ово стварање једног паралелног система, обавјештајног система Странке демократске акције - каже бивши директор Полиције Републике Српске Драгомир Андан.

Они који прате рад Обавјештајно-безбједносне агенције примјећују сличност њених метода са методама некадашњег бошњачког АИД-а -  Агенције за истраживање и документацију. Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић и раније је упозоравао да је АИД и даље присутан кроз структуре ОБА-е.

- ОБА је у ствари једна муслиманска тајна полиција коју је Осмица правио за младе муслимане и за муслиманско братство. Правио је помало и за стране обавјештајне службе. Сарађивао је са Британцима, дјелимично и са турском обавјештајном заједницом, па и са Нијемцима у одређеној мјери - твди Галијашевић.

Одмах по привођењу Зилџића, у његову одбрану стао је, ко друго до Бакир Изетбеговић. Вјероватно онај који му је преко Осмице и прибавио легитимацију ОБА-е. Питање је само колико ведета Странке демократске акције нелегитимно маше исказницама Обавјештајно-безбједносне агенције.

- Овај случај само показује оно што смо ми сви знали. Еклатантан примјер чињенице коју смо познавали сви ми, али и ви новинари, а то је да је ОБА у протеклих 7-8 година била приватизована и под надзором једне политичке странке - истиче Предраг Кожул, члан Заједничке комисије над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци, наглашава да се таква ОБА издигла изнад закона и потчинила само једној политичкој партији у БиХ, како би радила искључиво по њиховом налогу.

Након терористичког напада Ал Каиде у Њујорку 11. септембра 2001. и САД су препознале пријетњу у бошњачком АИД-у, касније инкорпориране у ОБУ. Десет година послије, Мелвид Јашаревић пуцао је на Америчку амбасаду у Сарајеву. О кретању Јашаревића ОБА је била упозната од стране Граничне полиције БиХ.

Бивши директор Полиције Српске Драгомир Андан упозорава да је и данас у БиХ снажно присуство параобавјештајних структура.

- Знајући неке моје бивше колеге Бошњаке или муслимане како смо их звали, њихов ратни пут и дејство, ја не вјерујем да је СДА угасила и с разлогом сумњам да постоји параобавјештајна организација код њих - каже Андан.

Осман Мехмедагић Осмица је уклоњен из ОБА-е, али очигледно да његови кадрови и даље ведре и облаче том агенцијом. Салко Зилџић је признао кривицу и биће осуђен на кућни притвор од годину дана. Али шта ће учинити Тужилаштво БиХ, али и ОБА јер одговора ко је Зилџићу дао службену легитимацију још нема.