latinica  ћирилица
24/09/2023 |  18:25 ⇒ 18:59 | Аутор: Агенције

НАСА-ина сонда с узорком опасног астероида стигла на Земљу (ВИДЕО)

НАСА-ина свемирска капсула, која доноси узорак стјеновитог материјала узетог прије три године с површине астероида Бену, успјешно је слетјела на Земљу након што ју је падобраном спустила сонда свемирске агенције OSIRIS-REx. У преносу уживо америчке свемирске агенције види се како се капсула, која би, према процјени НАСА-е требала носити око 250 грама материјала прикупљеног на Бенију, спушта уз помоћ падобрана у америчкој држави Јута.
Спуштање свемирске капсуле, илустрација (Фото: EPA-EFE/XINHUA) -
Спуштање свемирске капсуле, илустрација (Фото: EPA-EFE/XINHUA)

Одмах по слијетању узорак је превезен на испитивање у НАСА-ине лабораторије у Тексасу. Уз помоћ 60 различитих научних приступа тим који чини око 200 стручњака нада се да ће успјети анализирати камење и прашину с астероида у настојању да открије траг о тому на који је начин настао живот на Земљи.

Дуго очекивани повратак сонде

НАСА-ини научници дуго су чекали на повратак OSIRIS-REx-а (акроним за Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer). Лансиран је из НАСА-ине свемирске луке Кејп Канаверал на Флориди у септембру 2016, а на Бени је стигао отприлике двије године касније.

Пошто је испустила узорак, сонда је одмах наставила пут према другоме астероиду названом Апофис који кружи близу Земље. Мисија OSIRIS-REx, заједнички пројект НАСА-е и Универзитета Аризоне, на Земљу је донијела трећи узорак астероида, досад далеко највећи, након двије сличне јапанске мисије у задњих 13 година.

Астероид периодично пролази релативно близу Земље

Астероид Бену откривен је 1999. и сваких шест година пролази релативно близу Земље. Пречник Бенија је 500 метара и потиче из раног периода Сунчевог система па би научницима могао дати вриједне информације о поријеклу и развоју стјеновитих планета попут Земље, а могао би садржавати чак и органске молекуле потребне за настанак живота.

- Дословно гледамо геолошке материјале који су се формирали прије него што је Земља постојала - рекао је прошли мјесец Данте Лаурета, главни научник мисије са Универзитета у Аризони.

Најопаснији астероид у Сунчевом систему

Научници верују да ће хемијски састав узорка открити нове информације о формирању планета прије 4,5 милијарде година, као и неке назнаке о постанку живота на Земљи.

Они такође могу пружити додатна сазнања о астероиду Бену што је од суштинског значаја за развој метода одбијања оваквих астероида на основу њиховог састава.

Претеча ове мисије је Генезис, капсула која је 2004. године донијела на Земљу узорке соларног вјетра. Падобран се тада није отворио и капсула је ударила у тло брзином већом од 300 километара на час, пукла је и садржај је испао.