latinica  ћирилица
24/09/2023 |  19:32 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

У Источном Сарајеву отворен 24. Лутфест (ВИДЕО)

Представом "Вук и седам јарића" у извођењу Позоришта лутака из Ниша у Источном Сарајеву је отворен 24. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лутфест 2023.
Лутфест - представа "Вук и седам јарића" - Фото: СРНА
Лутфест - представа "Вук и седам јарића"Фото: СРНА

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест 2023 свечано је вечерас отворен у Културном центру Источно Ново Сарајево представом "Вук и седам јарића" у извођењу Позоришта лутака из Ниша и у режија Давора Драгојевића.

Савјет Фестивала ове године је плакету "Златна анима - Радослав Лазић" додијелио Позоришту лутака Ниш за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства, а поводом јубилеја - 65 година постојања овог позоришта.

Плакету је уручио директор и селектор 24. Лут феста Витомир Митрић.

Ова награда биће уручена и Позоришту "Тулевски" из Естоније за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства која траје 35 година, приликом извођења представе "Мала дрвена кућа".

Митрић је Сребрну плакету града Источно Сарајево уручио професору Боњи Лунгову из Бугарске и предсједнику стручног жирија фестивала за изузетан допринос развоју луткарског стваралаштва у Источном Сарајеву.

Умјетничку слику, рад сликара Борка Мочевића, директору овог позоришта Милици Радуловић уручио је замјеник начелника ове општине Александар Костовић који је у пригодном обраћању нагласио значај и улогу овог фестивала у културном животу Источног Сарајева и Републике Српске, са посебим акцентом на едукацију дјеце и омладине.

Фестивал ће бити одржан од 24. до 29. септембра под мотом "Глумац, лутка, анимација".