latinica  ћирилица
25/09/2023 |  09:16 | Аутор: СРНА

Брнабић: Курти сноси највећу одговорност за догађаје у Бањској

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да највећи дио одговорности за догађаје у селу Бањска код Звечана на премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију, али да је огроман дио и на међународној заједници.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

Брнабићева је, коментаришући догађаје у Бањској гдје је јуче убијен косовски полицајац и троје Срба, истакла да је крв албанског полицајца на рукама Куртија, јер да није било његове политике ни тај човјек не би био мртав.

- Они /албански полицајци/ нису имали шта да траже тамо. Да је било међународне политике у складу са Резолуцијом 1244 УН тај човек, такође, не би био мртав, као ни ови остали /Срби/ - рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Она је рекла да посао албанских полицајаца није био да склањају са пута у Бањској било шта.

- Мислим да је у томе причао и рођак убијеног полицајца. И Албанцима тамо је сасвим јасно да ни албански животи Куртију не значе ништа. То су за њега све пиони. Инсценирате сукоб, па онда заједно са међународном заједницом дате сами себи "карт бланш" да побијете што више Срба на Косову и Метохији и даље идете у етничко чишћење - рекла је Брнабићева.

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је изјавио да су тројица Срба са Косова и Метохије страдала, од којих двојица од снајперске ватре са велике удаљености, а постоји бојазан да је убијен још један.

- Током ноћи у 2.46 група Срба са Косова поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу Косова, затим је дошла косовска полиција која је покушала да их уклони. Након тога дошло до сукоба са Србима у којем је убијен полицајац Африм Буњаку и рањено још једно лице - навео је Вучић.

Он је навео да се у Бањској догодило то да су се Срби са Косова и Метохији побунили не желећи више да трпе терор премијера самопроглашеног Косва Аљбина Куртија.