latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:24 | Аутор: Агенције

Карловац: Стање на терену с мигрантима је забрињавајуће

Замјеник жупана Карловачке жупаније Дејан Михајловић рекао је да је забрињавајуће то што политика на државном нивоу не чини  довољно за смиривање мигрантске кризе, јер је то на локалном нивоу немогуће. 
Мигранти у Хрватској  (Фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Мигранти у Хрватској (Фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Начелник Управе за границу МУП-а Зоран Ничено коментаришући недавни инцидент на граници са БиХ када су код Слуња из групе миграната испаљени меци према хрватским полицајцима, навео да је је испитан случај, те да се сматра да је ријеч о кријумчарском сукобу миграната.

Он је рекао да се на том подручју повећава заштита границе и појачавају могућности регистровања миграната који успију да незаконито уђу у земљу, напомињући да су мигранти које грађани сусрећу регистровани и да су затражили међународну заштиту. 

Додао је да су незаконити преласци граница у благом паду у односу на лани.

Михајловић је навео да је стање на терену с мигрантима забрињавајуће из више разлога. Истакнуо је да се становништво осјећа несигурно и да брине за своју безбједност.

Каже да се мигранти крећу у све већим групама, те да је упитно да ли полиција има капацитет да контролише ситуацију. Због тога је, како је истакао, неопходна помоћ са државног нивоа. 

Оцијењено је да поменути случај на граници са БиХ изолован и да не представља проблем у односу на велики број нелегалних улазака. Због тога из карловачке жупаније инсистирају да полиција мора бити у стању да обезбјеђује границу. 

Од 2015. године европска политика што се тиче миграција и азила достигла је позицију управљања миграцијама који једино може да  допринесе стабилности, нагласилису саговорници.