latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:28 ⇒ 11:07 | Аутор: sputniknews.com

Блокирани сви улази у село Бањска на сјеверу КиМ, Јариње и Брњак још увијек затворени

У село Бањска у општини Звечан, на сјеверу КиМ, јутрос се и даље не може ући ни изаћи, након што је јуче, после покушаја Срба да блокирају пут у том селу, дошло до сукоба у којем је погинуло троје Срба и један припадник тзв. косовске полиције.
Село Бањска, општина Звечан (фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Село Бањска, општина Звечан (фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Сва три прилаза селу Бањска, из правца Звечана, Зубиног Потока и са магистралног пута Косовска Митровица-Лепосавић су блокирана.

Полиција грађанима говори да је у току увиђај и да ће тек након тога бити дозвољен улазак у Бањску.

Ноћ у селу Бањска протекла је мирно и током ноћи се није чула пуцњава, а јутрос је у самом селу и околини присутан још увијек велики број полицајаца.

Административни прелази Јариње и Брњак су и даље затворени и још нема информација када ће доћи до нормализације саобраћаја.

Током ноћи велико невријеме погодило је север Косова и Метохије и усљед обилних падавина и грмљавине дошло је до прекида електричне енергије у селима у општини Звечан. Грађани су остали са првим мраком закључани у својим домовима и нису излазили напоље.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у недјељу увече да је оно што се догађа на сјеверу КиМ најтежи дан за Србију од 2004. године.

Навео је да су, према информацијама које је има Београд, страдала тројица Срба, а постоји бојазан да је преминула и четврта особа. Истиче да је главни кривац за све Аљбин Курти и да је његова једина жеља да уведе Србију у сукоб са НАТО-ом.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је синоћ да се наставља операција тзв. косовске полиције, која, додаје, сарађује са Кфором и Еулексом. У јучерашњој акцији заплијењена већа количина наоружања, навео је он.

Полиција у Приштини је синоћ саопштила да је полиција преузела контролу и да је шест особа ухапшено.