latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:33 | Аутор: РТРС

Миличевић: Пуна подршка Србима на Косову и Метохији

Предсједник СДС-а Милан Миличевић упутио је пуну подршку мученичком српском народу на Косову и Метохији који трпи терор нелегитимних структура нелегалне такозване државе Косово.
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

- Увјерен сам да до јучерашњих немилих догађаја на Косову и Метохији не би дошло, да их нису изазвале наоружане групе Аљбина Куртија које малтретирају српски народ мјесецима од нелегитимних избора, послије којих су Србима на сјеверу Косова и Метохије, који су их бојкотовали, недемократски наметнуте локалне власти које немају ни један одсто учешћа у бирачком тијелу - навео Миличевић.

Он је истакао да је ово чињеница које је чак свјесна и међународна заједница и да, упркос констатацији француског предсједника Емануела Макрона да су за кризу на Косову и Метохији одговорни Курти и албански политички представници, велике силе не предузимају ништа да се заустави терор који трпи српски народ у јужној српској покрајини, над којом обавезу имају УН у складу са Резолуцијом 1244, саопштено је из СДС-а.

- Свјетски медији игноришу патње Срба са Косова и Метохије. Ћутали су и представници међународне заједнице и свјетски медији док су албански екстремисти пуцали на српску дјецу са бадњацима у рукама, а данас журе да осуде Србе за ситуацију коју нису изазвали, већ трпе, мјесецима и годинама - напоменуо је Миличевић.

Он је упитао да ли ће међународна заједница која је преузела мандат да чува мир, бити саучесник у новом погрому и прогону Срба са Косова и Метохије, уколико српски народ треба да нестане са својих огњишта и кућних прагова.

- Од међународне заједнице очекујем да поштује резолуције УН и мировне споразуме, да преузму одговорност за крхки мир на Косову и Метохији, што им је и обавеза, те да зауставе самовољу и терор Албанаца над Србима - поручио је Миличевић и додао да мир треба да буде приоритет.

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је изјавио да су тројица Срба са Косова и Метохије страдала у селу Бањска, од којих двојица од снајперске ватре са велике удаљености, а постоји бојазан да је убијен још један.

"Ноћас у 2.46 група Срба са Косова поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу Косова, затим је дошла косовска полиција која је покушала да их уклони. Након тога дошло до сукоба са Србима у којем је убијен полицајац Африм Буњаку и рањено још једно лице", навео је Вучић.

Он је навео да се у Бањској догодило то да су се Срби са Косова и Метохији побунили не желећи више да трпе терор премијера самопроглашеног Косва Аљбина Куртија.