latinica  ћирилица
25/09/2023 |  10:34 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска увијек нуди јасна рјешења у складу са Дејтонским споразумом

Република Српска увијек нуди јасна рјешења у складу са Дејтонским споразумом за будућа кретања у БиХ, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Истакао је да је то једини могући и одржив модел.

- Све друге опције су опасни и неизвјесни преседани, што коначно треба да схвате сви недобронамјерни страници. Лажни високи представник Шмит и поједине западне дипломате, првенствено мислећи на америчког амбасадора, моделирају рјешења изван дејтонског оквира. То је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво - истакао је Кошарац у објави на Инстаграму.

Навео је да Република Српска инсистира на досљедној примјени слова Дејтона и договору два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма, који, како је истакао, "никада нам ништа добро није донио".

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Наш став је да БиХ за сва будућа кретања треба да обезбиједи такву врсту сувернитета да све политичке одлуке доносе легитимно изабрани представници конститутивних народа кроз договор два ентитета, а никако утицајем или наметањем било кога ко није држављанин БиХ - изјавио је Кошарац.

Нагласио је да се питање Уставног суда БиХ мора ријешити.

- Свјесни смо да појединци у неким измишљеним, само њима знаним и јасним улогма, покушавају да моделирају правне прописе и политичка рјешења, посредством неуставних правосудних институција и Уставног суда БиХ, који у правилу вољом бошњачких судија и странаца доноси одлуке на штету Републике Српске. Свјесни таквих намјера, ми ћемо наставити да инсистирамо на усвајању закона о Уставном суду БиХ, који ће ријешити питање страних судија, што је за нас приоритетно питање, као и на измјенама Изборног закона - закључио је Кошарац.