latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:08 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

У Новом Граду обиљежен Дан одбране (ВИДЕО)

У Новом Граду данас је обиљежен Дан одбране ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату, а тим поводом код централног спомен-обиљежја служен је парастос погинулим борцима, положени вијенци и цвијеће, те одржан Марш слободе.
Положени вијенци и цвијеће у Новом Граду - Фото: СРНА
Положени вијенци и цвијеће у Новом ГрадуФото: СРНА

Дан одбране обиљежава се у знак сјећања на септембар 1995. године када је Нови Град прво напала Хрватска војска 18. и 19. септембра, а потом јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ из Цазинске крајине.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је 25. септембар најзначајнији датум у новијој историји ове локалне заједнице.

Истакао је да Новљани данас са поносом славе одбрану своје општине.

Предсједник Општинске борачке организације Маринко Гачић рекао је да је прошло 28 година од догађаја у којима се одлучивало о судбини Новог Града.

Некадашњи командант Првог батаљона Новоградске бригаде Момир Ковачевић рекао је да је одсудна битка за Нови Град и западне границе Републике Српске вођена 15 дана и да је у нападу Хрватске војске и Петог корпуса такозване Армије БиХ из редова ове бригаде избачено 159 бораца, од којих је 41 погинуо.

Ковачевић је рекао да је иницијативу Организације старјешина Војске Републике Српске из Новог Града за ученике новоградских средњих школа припремљен текст са прегледом дешавања у септембру 1995. године.

У оквиру обиљежавања Дана одбране, са Трга Младена Ољаче кренуо је Марш слободе до Новске планине, гдје је у септембру 1995. године била посљедња линија одбране Новог Града.

У дому у насељу Јабланица одржан је историјски час, а дружење је настављено уз војнички ручак.